Skip to main content

Projekt

Flexgas II – Privathjems gaskedel i kombination med luft/luft-varmepumper eller luft/vand-varmepumper

Projektets formål er at udvikle, teste og demonstrere en boks, som kan styre luft/vand-varmepumper og luft/luft-varmepumper, der er eftermonteret på eksisterende villagas-installationer, for at sikre fleksibelt samspil ift. el systemet. Baseret på analyser af potentiale og økonomi vil en implementeringsmodel for markedsintroduktion blive udviklet og testet.

I perioder, hvor der produceres meget VE-strøm (vind og solceller), og der samtidig er en lav elpris, vil varmepumpeløsningerne gøre det muligt at erstatte gasforbrug med elforbrug til opvarmning. Luft/luft-varmepumper installeres allerede i dag i boliger, som følge af den gode tilbagebetalingstid. Ved styring af elvarmepumpen, i samspil med eksisterende villagaskedelinstallationer, kan løsningen anvendes til at sikre yderligere fleksibilitet til elnettet.

Ideen er at udvikle to styreboksløsninger til typiske kedelinstallationer i boliger, med henblik på at teste og demonstrere dem i felten. Løsningerne vil blive baseret på henholdsvis luft/luft- og luft/vand-varmepumper. Løsningerne vil fungere i samspil med eksisterende villagaskedelinstallationer. Disse forventes bl.a. at kunne tilpasses i mange af de ca. 400.000 gasinstallationer, der findes i Danmark, og dermed potentielt at kunne bidrage med op til 800 MW fleksibelt elforbrug.

Projektet vil også bedømme potentialet for ovennævnte løsninger samt udvikle en implementeringsmodel, der kan bruges af en konceptudvikler, aggregator eller et energihandelsselskab.

Vores særlige bidrag og interesse i dette projekt

Neogrids rolle i projektet har været at levere en styreboks, som kunne kommunikere med varmepumperne og derved levere en cloudbaseret styring.

Projektet er finansieret af Innovationsfonden.

 • Projektstart:

  Oktober 2017
 • Afsluttet:

  September 2020
 • Partnere:

  Dansk Gasteknisk Center, NEAS Energy, Neogrid Technologies, Metro Therm, Best Green, HMN GasNet.
 • Program:

  EUDP

Mere information findes på projekt hjemmesiden.

Del dette projekt