Skip to main content

Projekt

Intelligent fjernstyring af individuelle varmepumper (IFIV)

Projektet’s formål var at analysere, teste og dermed afgøre, om det var muligt at bruge styring til at spare energi uden at reducere komfort niveauer, og at teste om det også kunne benyttes af en balance ansvarlig for at regulere, balance og flytte forbruget.

Dette projekt var det første vi deltog i, så det satte den oprindelige retning og lagde grunden til mange af vores følgende projekter. Projektfokus var varmepumper drevet af el og det at få kontrol over forbrug ved specifikt at styre den enkelte pumpe ved at aktivere aggregeret kontrol og dermed hjælpe elsystemet.

Målet var at hjælpe varmepumpeejere med at spare energi og penge uden at skulle sænke deres komfort niveau eller føle nogen reduktion i ydelsen fra deres varmepumpe. Dette blev opnået ved at skabe en statistisk model af huset for at se forbrugsmønstre samt varmetab og varmekapacitet. Disse værdier bruges til at lave en prognose for, hvor meget energi varmepumperne har brug for, og hvornår. Dette bruges af VPP’en (Virtual Power Plant). VPP’en er derefter i stand til at frigive fleksibilitet, ved at beregne hvornår pumperne kan slås fra eller til, og stadig bevare de ønskede komfortniveauer.

De mest væsentligste resultater fra dette projekt var udvikling og demonstration af VPP’en og opsætningen af en stor testinstallation.

Vores særlige bidrag og interesse i dette projekt

Vi så en mulighed for at være en del af de indledende analyser af området samt en chance for at udvikle og afprøve en VPP i samarbejde med andre partnere, der allerede havde noget generel og specifikt viden at trække på. Dette resulterede i at vores egen viden voksede og vi fik udvidet vores netværk.

Dette projekt lagde det indledende fundament for VPP software, og blev udgangspunkt for den videre udvikling. Dette omfattede også bygningsmodellering og integration af software og hardware.

  • Projektstart:

    Marts 2011
  • Afsluttet:

    Juni 2013
  • Partnere:

    NEAS Energy A/S (Projektleder), Neogrid Technologies, Aalborg University, Aros Teknik & Eurisco

Mere information findes på energiforskning.dk på Engelsk og Dansk.

Del dette projekt